Във връзка с получени сигнали от родители,  касаещ ползването на училищните

...
Във връзка с получени сигнали от родители,  касаещ ползването на училищните
Коментари Харесай

Омбудсманът с предложение за училищните дворове

Във връзка с получени сигнали от родители,  касаещ използването на учебните дворове на територията на община Пловдив от деца след образователните занятия, в почивните дни и по време на ваканциите, беше отправено питане до кмета на Община Пловдив с молба за изследване опцията за отваряне на учебните дворове в Пловдив за общо прилагане.

Сигналите излагат обстоятелството, че дворовете се заключват в извънучебно време и не могат да се употребяват за разходка, любителско спортуване и разнообразни игри. Гражданите показват това свое противоречие, като го стимулират, че учебните заведения и дворовете им са обществена общинска благосъстоятелност, построени с техните налози и следва достъпът до тях да бъде свободен, несъмнено в сходство с някакъв признат ред и съблюдаване на съответни правила. С цел изясняване на проблема преди към девет месеца, беше потърсено мнението на РУО – Пловдив, откъдето получихме отговор, че общината е предоставила на шефовете за ръководство тази благосъстоятелност и те дават отговор за всичко в нея, включително и за поддръжката и ремонта на оборудванията и вредите, породени от външни лица.

Също по този начин от наша страна направихме писмени запитвания до три огромни български общини (Столична община, Община Варна и Община Бургас), съизмерими с Община Пловдив за това, по какъв начин е решен този въпрос при тях. От получените отговори се схваща следното:
Столична община е упълномощила на шефовете на общински учебни заведения да дефинират достъпа до това пространство в работно и извънработно време посредством приемане на вътрешен нормативен акт. Община Варна е приела своя политика за обезпечаване достъпа до спортните уреди за всеобщ спорт навън в учебните дворове, като той се регламентира с табели за времето за прилагане, когато няма образователен развой, инсталирано е видеонаблюдение, обезпечени са кошчета за боклуци, пейки, мотивиращи табели за запазване на спортните уреди, засилен е нощния обход на патрулите на общинска полиция. Разбира се регистрирани са и проблеми от безсъвестни ползватели, само че те не са съизмерими с изгодите за обществото. Кмета на Община Бургас е регламентирал достъпа на жители до спортните площадки и дворни пространства в учебните заведения посредством своя заповед още през януари 2020 година, като задачата е обезпечаването на опция за развиване на спортния капацитет на жителите на Бургас. Според тази заповед шефовете на общински учебни заведения имат задължението да обезпечат достъп в почивни, празнични дни и ваканции, като основават съответната организация и надзор. Освен това съществува и Механизъм за почасово отдаване чартърен на пространства в учебни заведения, детски градини и обслужващи звена.
Относно поставения от жителите проблем беше осъществена лична инспекция, която откри, че в болшинството от учебните заведения вратите на дворовете се заключват след образователните часове и там не може да се влиза за упражняване на любителски спортни занимания.

Институцията на Обществения медиатор на територията на община Пловдив изповядва философията, че учебните заведения не са единствено място за образование, само че те са и място за обществени контакти, място за временен отдих и релакс, както и за спортни занимания (индивидуални и групови) и други сходни. Тук ще отбележим, че още от времето на българското Възраждане българите са смятали учебното заведение като собствен втори дом. Ние освен разбираме, само че и знаем от лично наблюдаване, че учебните заведения в Пловдив (а и освен в Пловдив), включително и техните дворове, са обект на вандалски прояви, които компрометират и чупят спортното съоръжение и уреди там, а по-късно за тяхното възобновяване и поддръжка са нужни общински средства. Но също по този начин считаме, че има опция да се вкара ред и надзор при използването на тези специфични градски пространства с работно време след привършване на образователния развой до 22:00 часа.

Във връзка с поставения от жителите въпрос ние предложихме в случай че не може да се откри метод всички учебни дворове в Пловдив да бъдат отворени за свободно прилагане, то във всеки от шестте пловдивски региона да се обособят по две учебни заведения, които да са базови и да са със свободен достъп за жители. За да се реализира това несъмнено е належащо предоставяне на по-специален статут на тези учебни заведения, в които да се вкара нужното видеонаблюдение, надзор и не на последно място спомагателни средства.

ИНЖ. БОРИСЛАВ СТАМАТОВ

И.Д. Обществен медиатор на територията на община Пловдив
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР